Διετίες πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής

Δομή του προγράμματος

1ο μέρος:  Σεμινάριο για  τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Περιλαμβάνει 30  ώρες εισηγήσεων για την κλινική εικόνα, την αιτιοπαθογένεια, την επιδημιολογία και την πορεία και πρόγνωση των ΔΠΤ. Επίσης γίνεται αναφορά στα θεωρητικά μοντέλα για την θεραπευτική αντιμετώπιση των ΔΠΤ  καθώς και σε ηθικούς και δεοντολογικούς πρβληματισμούς.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε ειδικό που θέλει να ενημερωθεί για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής

Με τη ολοκλήρωση του 1ου μέρους υπάρχει γραπτή εξέταση πάνω στη θεματολογία που αναπτύχθηκε. Σε περίπτωση αποτυχίας η γραπτή αξιολόγηση επαναλαμβάνεται εντός ενός μηνός. Σε περίπτωση δεύτερης αποτυχίας ο συμμετέχων θεωρείται ότι δεν έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το σεμινάριο.

Ολοκληρωμένη παρακολούθηση θεωρείται όταν ο εκπαιδευόμενος έχει συμμετάσχει στα 2/3 των ωρών του σεμιναρίου

2ο μέρος: Σεμινάριο για την Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής

Περιλαμβάνει  42 ώρες εισηγήσεων  για την ΓΣΘ των ΔΠΤ σύμφωνα με το μοντέλο των Fairburn και συν (CBT-E). Επίσης γίνεται αναφορά σε νέα συμπεριφορικά μοντέλα παρέμβασης για τις ΔΠΤ  που μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά ή να αντικαταστήσουν τη “παραδοσιακή” ΓΣΘ για τις ΔΠΤ (Mindfully eating, Dialectical Behavioural Therapy). To σεμινάριο περιλαμβάνει τόσο θεωρητικές εισηγήσεις όσο και ανάλυση περιστατικών και πρακτική άσκηση (role playing, small group discussions).

Το 2ο μέρος απευθύνεται κυρίως σε ψυχολόγους και ψυχιάτρους που θέλουν να εκπαιδευτούν στην ψυχοθεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφή καθώς και σε κάθε ειδικό που θέλει να ενημερωθεί για τη ΓΣΘ των ΔΠΤ

Με τη ολοκλήρωση του 2ου μέρους υπάρχει γραπτή εξέταση πάνω στη θεματολογία που αναπτύχθηκε. Σε περίπτωση αποτυχίας η γραπτή αξιολόγηση επαναλαμβάνεται εντός ενός μηνός. Σε περίπτωση δεύτερης αποτυχίας ο συμμετέχων θεωρείται ότι δεν έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το σεμινάριο.

Ολοκληρωμένη παρακολούθηση θεωρείται όταν ο εκπαιδευόμενος έχει συμμετάσχει στα 2/3 των ωρών του σεμιναρίου

3ο μέρος: Ανάληψη περιστατικών Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής

Σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ δίνεται η δυνατότητα ανάληψης περιστατικών με εποπτεία.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε ψυχολόγους (με άδεια άσκησης επαγγέλματος) και ψυχίατρους που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα δύο προηγούμενα σεμινάρια.

Για να θεωρηθεί επιτυχής η παρακολούθηση απαιτείται η ολοκλήρωση της θεραπείας 4 πασχόντων από ΔΠΤ. Ολοκληρωμένη εκαπιδευτικά θεωρείται μια θεραπεία όταν έχει διαρκέσει περισσότερο από 6 μήνες ανεξάρτητα από την έκβαση της. Ο κάθε θεραπευτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει εβδομαδιαία θεραπεία για ένα και πλέον έτος σε πάσχοντες από ΔΠΤ. Η ολοκλήρωση της ανάληψης ενός περιστατικού περιλαμβάνει την συγγραφή του ιστορικού, της διατύπωσης περίπτωσης (case formulation) και μετά το τέλος της θεραπείας μιας σύντομης αναφοράς για την πορεία και την έκβαση της θεραπείας.

Οι εποπτείες με τον υπεύθυνο του σεμιναρίου κ Φραγκίσκο Γονιδάκη γίνονται αποκλειστικά κάθε δεύτερη Παρασκευή πρωί σε ομαδική μορφή και για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται η παρουσία στα 2/3 των εποπτειών. Την εβδομάδα ανάμεσα στην εποπτείες θα υπάρχουν ομάδες καθοδήγησης (mentoring) με έμπειρο θεραπευτή των ΔΠΤ.

Σε περίπτωση που κάποιοι ειδικοί ψυχολόγοι ή ψυχίατροι που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα δύο πρώτα μέρη του σεμιναρίου  επιθυμούν να αναλάβουν περιστατικά πασχόντων από ΔΠΤ στο ιδιωτικό τους γραφείο ή  σε άλλο φορέα τότε οι εποπτείες οργανώνονται κατά τις απογευματινές ώρες και το κόστος τους καθορίζεται από τη συχνότητα και τον αριθμό των συμμετεχόντων στην ομάδα εποπτείας. Να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές του σεμιναρίου δεν μπορούν να αναλάβουν την ανεύρεση περιστατικών για ιδιωτική θεραπεία.

Παρακολούθηση και εποπτεία

Η διεξαγωγή του σεμιναρίου θα γίνεται στα γραφεία της οδού Αλεξανδρουπόλεως 10 στην περιοχή των Ιλισίων στον 1ο όροφο κάθε Τετάρτη 17.30-20.30. Για τους διαμένοντες εκτός Αττικής υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται παρακολούθηση μέσω του διαδικτύου. Αν η πορεία της επιδημίας δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή των μαθημάτων αυτά θα γίνονται διαδικτυακά.

Οι εποπτείες και οι ομάδες καθοδήγησης θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά. Οι θεραπείες των πασχόντων γίνονται αποκλειστικά σε χώρους του Αιγινητείου Νοσοκομείου κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής έχει οριστεί στα 1000 ευρώ για το πρώτο έτος του σεμιναρίου και 300 ευρώ για το δεύτερο έτος. Η εξόφληση γίνεται σε τέσσερεις δόσεις των 300 ευρώ  και μια των 400 ευρώ. Η πρώτη στη αρχή του 1ου μέρος (300 ευρώ). Η δεύτερη στην αρχή του δεύτερου (400 ευρώ) και η τρίτη με την ολοκλήρωση του θεωρητικού κύκλου (300 ευρώ). Η τέταρτη και τελευταία δόση (300 ευρώ) εξοφλείται στην αρχή της ανάληψης περιστατικών

Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν μόνο το πρώτο μέρος του σεμιναρίου το κόστος είναι 500 ευρώ και πρέπει να εξοφληθεί στην αρχή του σεμιναρίου

Η εποπτεία για την ανάληψη περιστατικών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο δεν έχει κόστος. Το κόστος του δεύτερου έτους αφορά αποκλειστικά την κάλυψη των εξόδων του mentoring.

Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες που δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους δεν θα δύναται να συνεχίζουν στον επόμενο τμήμα της εκπαίδευσης και δεν θα λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Η βεβαίωση παρακολούθησης δίνεται για όσους παρακολουθήσουν μόνο το πρώτο μέρος του σεμιναρίου μετά την επιτυχή γραπτή εξέταση στην ολοκλήρωση του πρώτου μέρους και για τους υπόλοιπους μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας των τεσσάρων πασχόντων από διαταραχή πρόσληψης τροφής και αφού έχει παραδοθεί η τελική αναφορά.

Διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής, συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, στο secretar@epipsi.gr   από 15/12/23 μέχρι τις 30/1/24

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε και να απευθύνεστε στο: ed-eginition@med.uoa.gr

Για εγγραφές μπορείτε να απευθύνεστε στο secretar@epipsi.gr, 2106170804-5. 

Η αίτηση είναι διαθέσιμη εδώ

Το poster είναι διαθέσιμο εδώ